tiistai 23. lokakuuta 2012

Talvi tekee tuloaan

Karsikonperälle melkoisella vauhdilla. Ensilumi saatiin viime viikolla, mutta se suli pois, vaikka sitä oli parhaimmillaan aurata asti. Sitten pakastui, tosin mittarin lukemat näyttivät napakammillaankin vain -12.8, mutta kylmältä sää tuntui. Tarpeen oli toppavaatteet, villasukat, pipo ja rukkaset.

Eilen aamulla harmistuneena totesin, etten ikinä opi, en ikinä huomaa muka ajoissa talven tuloa. Taas paleltuivat muutamat ruukkukukkaset terassin amppeleihin, vaikka jo useamman viikon niitä siirtelin sisälle ja ulos iltaa aamua. No - nyt ei tarvitse enää, sillä tyhjensin ruukut kompostiin. Tai oikeammin en saanut niitä edes tyhjennettyä, kun olivat tiukasti jäässä, vaan sysäsin multineen ruukut kompostiin sulamaan. Jospa muistasin jonkun ajan päästä oikeasti tyhjentää ne.

Poroja aletaan näillä seuduin kerätä piha-aitauksiin. Vielä niitä näkee maastossakin, mutta pihaan tulevat harvemmin. Tämäkin komeasarvinen uros on pitkin kesää pyörinyt pihapiirissä, mutta tänään se näkyi suuntaavan kauemmaksi parempien jäkälien etsintään. Voi olla, että petteri on joulupukin poro ja otti suunnan ajoissa Korvatunturille.Järvet ja lammet ovat saaneet jääpeiton. Kokeilemaan en tohtinut vielä mennä, mutta olin hyvilläni, ettei verkkoja tarvinnut tänä syksynä edellisen syksyn malliin repiä jäistä. Tuli otettua ne hyvän sään aikana ja oli älliä jättää ne uudelleen laskematta, vaikka mieli teki.


Myös joki on suvantopaikoistaan osin jäätynyt, vain vuolaammin virtaava osa sulana.  Kävin päivällä tavallaan hyvästelemässä kesäisen virvelöintipaikkani. Samalla heitin isolle hauelle veteen äänettömät onnittelut - se vältti minun ansani. Pari kertaa se vei vieheeni joutumatta itse rannalle, mutta ensi kesänä pistetään onni koetukselle uudestaan.Kovasti minun maailmani alkaa olla harmaan sävyissä, mutta luulen, että vain hetken. Valkoiseksi se muuttuu arvatenkin jo lähiaikoina.43 kommenttia:

 1. Niin se talvi vaan tekee tuloaan, halusi tai ei. Kuvasi ensilumesta ja kuurakukista ovat kyllä kauniita. Petteri-porolla on komeat sarvet:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pientä jojoilua on täälläkin. Hetkellisti kuura on taas kadonnut. Poroja näkyy kyllä.

   Poista
 2. Sitä parasta aikaa syksyssä, kun talvi on aivan siinä ovella ja odotellaan sitä viimeistä askelta. Täällä vielä plussaa +4.6 tällä hetkellä, Torstaina luvassa pikkupakkasta, mutta alle -5 kuitenkin.
  Niin kauniit ovat kuvasi ja tunnelmasi jälleen. Ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pidän syksystä-kin ja myös tästä luonnon tästä heittäytymisestä talveen. Innolla olen siinä mukana. Kehusista kiitos.

   Poista
 3. Poron myötä aavistus joulusta ja pakkasherra on taiteillut talven ensimmäiset kukkaset jäälle. Niin kaunis ja levollinen tunnelma kuvissasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuon upean poron näkeminen vääjäämättä ajatukset heitti jouluun.
   Kiitos sanoistasi

   Poista
 4. On se ihan selvästikkin joulupukin Petteri punakuono!

  VastaaPoista
 5. Teroittele koukut talven aikana ja taivuttele koukut hieman ulospäin. Saattaa jänkäkoira kokea yllärin keväällä jäiden lähdettyä. Kyllä se kuvista alkaa välttyä, että talvi siellä kolkuttelee. Hieno kuvasarja ja Petteri varsinkin poseeraa edukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otanpa vinkkisi onkeeni ja todellakin, katsotaan keväällä ja kesällä, miten jänkäkoiran käy. Kiitoksia vain.

   Poista
 6. jokikuvasi ovat todella upeita, luonto on kaunis myös vuodenaikojen vaihtuessa. taitaa olla itsekullekin vaikeita nämä "siirtymäriitit" vuodenajasta toiseen, meilläki paleltu aika paljon tomaatteja kasvihuoneeseen, onneksi isäntä ehti paprikat tuoda sisälle purkkeihin, ny ne jo alkaa punehtumaa vaik ovat olleet vast paripäivää sisällä eli täytettyjä paprikoita viikonlopun ruokalistalla:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyn sillalla tässä ollaan ja kovasti jo lähellä talven puolta. Taitaa nämä tämän ajan miinusasteet tehdä yhdelle jos toiselle ikäviä yllätyksiä. Minultahan tuo nappasi jo ensimmäiset saaliinsa elokuun puolivälissä. Harmitti, mutta en ottanut opiksi tarpeeksi.

   Poista
 7. Kuvissa ja tietysti myös luonnossa maisemat ovat jo hyvin kauniita. Kyllä valkoinen utulumi ja kuura saavat ihmeen hyvää jälkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kyllä ensimmäiset valkoiset aamut ovat ilo silmälle harmaa-mustan maiseman ilmeen muuttajana.

   Poista
 8. Komiat kuvat. Hurrrr kun teillä on jo ollut kylmää!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Oli kylmää ja huurretta, mutta eipä olekaan just enää, on nollassa, sentään lumi jäljellä.

   Poista
 9. Kylläpä on hieno kuva tähtitukkaisesta vedenneidosta..... Katselin sitä kauan.
  Sinä siellä posket hehkuen talvea vastaanottelet..... ja minä yritän hiipiä sitä karkuun... peiton alle:)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kait se on jääprinsessa, ihastutti itseänikin. Totta kyllä, että kylmyys kävi nenänpäähän ja sai sen punottamaan. Älä suotta vielä peiton alle, sillä sinullahan jatkuu vielä lempeä syksy, ehkäpä joulukuulle saakka. Kukaties talvi onkin etelässä lyhykäinen. Täällä sitä kestää yli puoli vuotta reippaasti.

   Poista
 10. Viisas ihminen :) Me saatiin jälleen kerran onkia verkot jäidenseasta. Komea on "petteri" Kauniit ovat hiukset vetehisellä ja kohta pääset pilkille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta vaan, kun viisaksi mainihet. Ei ole helppoa raastaa verkkoja jäistä. ( ihka varma en ole, josko sää pyssy jonkun aikaa nollassa, etteikö joelle voisi vielä verkkoja viritellä....)
   Pilkkikelejä ruvetaan todella piakkoin oottelemaan.

   Poista
 11. Kaunista kuuraa siellä jo on. Tiedätkä ketä siellä päin möisi isomman erän poroa minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kaunista on, kunpa pysyisi, tykkäisin niin, ettei lumi enää sulaisi.
   Valitettavasti minulla ei ole yhtään semmoista poroisäntää tiedossani, joka myisi poronlihaa suoraan tilaltaan. Siinä taitaa olla EU asialla, että liha kulkee "virallisia teitä"

   Poista
 12. Upeita "talventulokuvia", jokineen, poroineen- KAUNISTA!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minä pidän myös talviasuisesta joesta ja poroja kuvaan aina nähdessäni. Varsinkin tätä komeaa urosta.

   Poista
 13. Onpa sinulla kaunista, niin blogissa kuin kuvissakin. Kaikki on siirtynyt talviaikaan. Näyttää tosi hienolta, ei aina värejä tarvita, kaunista voi olla vaikka mustavalkoisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis sinulle. Hissuksiin opettelen näitä bloggerin saloja.
   Talviaikaanhan te kaikki muutkin muutatte viikon lopulla, otin vain pikkuisen förskotin.

   Poista
 14. Teillä tulee talvi aikaisin. Mutta ei talvi ole paha, se on rikkautta maallemme. En minä ainakaan tykkää helteestä.

  VastaaPoista
 15. Niin se on, talvi tulee tänne aikaisin ja lähtee myöhään. Keväällä oli lumet vielä toukokuun puolivälin jälkeenkin paikoin.
  Minua talvi viehättää siinä, missä muutkin ajat. Ei kerrota kaikille, mutta sinulle voin tunnustaa, että olen talvi-ihminen, tykkään talvesta paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä ajatuksia sain Tuulennon kommentista, oma vastaukseni siihen lipsahti taas väärään loosiin.

   Poista
 16. Oi, Petterihän se siinä jo valmistautuu pätkätyöhönsä. Sinun blogisi on hyvää totuttelua talveen, ehdit aina ennen muita. Kaunishan se talvi on vaikka vähän jo tuli vilpoinen olo.

  VastaaPoista
 17. Petteripä Petteri piipahti ohikulkumatkallaan.
  Minä tykkään tästä talven meiningistä, siksikin innolla kirjoittelen siitä, kuten myös kuvaan. Ehkä minulle vasta pohjoisen portuaan muuttaneelle nopea syksyn vaihtuminen talveksi on hyvä asia ja uusi asia. Lounaisessa osassa maata syksy pinnisteli pitkälle joulun liki, joskus oli mustat joulutkin ja talvea vasta kunnolla helmikuulla. Onhan tämä toista, tietysti edellyttäen, että nauttii talvesta.

  VastaaPoista
 18. Voi rähmä, että silmäni harittaa ja loosit sekoo tämän tästä, vaan haittaaks se?
  Sirokkoa ajattelin tuota edellistä raapustaessani.

  VastaaPoista
 19. Tuo suvantokuurakuva on hieno.
  Talviseksi on käynyt teillä jo maisema.
  Täällä sataa vettä, vettä ja vettä.
  XD pihallamme huovinkukka on vielä upeassa kukkaloistossa ja marketta sekä pelakuut tekevät innolla nuppuja.
  Pirteitä päiviä!

  VastaaPoista
 20. Ai teilläpäinkö Petteri onkin majaillut?
  Tuo kuurakuva on kuin palanen tähtitaivasta maan päällä. Täällä on toistaiseksi tullut kaikki alas vetenä. Ans kattoo miten huomenissa käy, luvassa lunta-

  VastaaPoista
 21. Huikean kaunis tämä alkutalvinen ilmeesi! Sellaiset kuvat, että ihan tässä alkoi talven odotus elikkä näin se ykskaks blogisi kautta naksahti päälle :)
  Hienoa, että jätätte tänä vuonna verkkoseikkailun väliin ;)

  VastaaPoista
 22. Tällaista kuvakirjettä arvasinkin jo odottaa sinulta säätiedotusten perusteella. Täällä ei ole vielä näyttänyt lunta. Sienessä kävin tänään. Pieni peura pelmahti eteeni - taidettiin kummatkin säikähtää.

  VastaaPoista
 23. Ihania kuvia ja tunnelmia Tuo haukikohta oli kyllä ehdoton:) Kaunis porokin, kova on elämä heilläkin kaivaa jäkälää, kestää räkkä-aika ja joutua sitten erotukseen. Toivon että tämä poro selviää pukin hellään hoivaan:)

  Ja siis lumihiutaleita hiljalleen täälläkin, tosin eivät ole vielä päättäneet ovatko lunta vai vettä:)

  VastaaPoista
 24. Kauniita alkutalven kuvia! Hauki kasvaa entistä isommaksi, jotta sinulla riittää tavoitetta ensi kesänä:)

  VastaaPoista
 25. Eksoottisia kuvia! Pitkä on pohjoisen talvi. Mutta tosiaan, parempi kuin etelän pitkä lumeton kaamos. (Vaikea uskoa, että etelän lumi pysyisi vielä). Sinun laillasi talvesta voi myös iloita, ja tallettaa kuvin ja sanoin sen viehätys.

  VastaaPoista
 26. Onpa upea, tuo kuurankukkakuva! Ja hieno on kyllä poroherrakin. Eläintarhassa olen tainnut tuollaisen joskus nähdä, muuten vain kuvissa.

  VastaaPoista
 27. Olen kerran kiskonut katiskaa kiven kupeesta, kun kevätjäät lähtivät liikkeelle joten kannattaa olla mieluummin varovainen kuin jälkiviisas : )

  VastaaPoista