perjantai 19. lokakuuta 2012

Savuenergiaa

 Savun hälvettyäSavu on sähkömoottorin energian lähde. Yllättävää, oletteko tienneet? Kovin epäilyttävältä se ensi kuulemalta vaikuttaa, kun on pidetty itsestään selvyytenä, että sähköllä sähkömoottori toimii. Töpseli vain seinään ja a´vot, kone rupeaa töihin. Kun asiaa alkaa tarkemmin miettiä, ei se niin taida ollakaan.
Tuulen synnystä on niin ikään erilaisia mielipiteitä, kuten että tuuli on peräisin auringosta, joka lämmittää maata, joka lämmittää ilmaa ja tulee virtauksia, siis tuulia, mutta onko asianlaita loppujen lopuksi näin? Jospa onkin niin, että puut synnyttävät tuulta.  Aivan niin. Puut heiluessaan saavat aikaan tuulta, eikä tuuli suinkaan saisi voimaansa auringosta ja sen vaikutuksesta maahan eivät ilmavirrat alkaisikaan liikkua jne, vaan mitä enemmän puut heiluvat, sitä enemmän tuulee. Sen tosiseikan ovat meistä kaikki todenneet. Jos puu innostuu oikein kovasti huojumaan, silloin se kaatua romahtaa pitkin pituuttaan maahan, mutta tuskin tuuli siitä vähenee. Pikemminkin se vain voimistuu ja kohta saattaa myös toinen puu ja monta muuta puuta kaatua peräkanaa tai yht`aikaa samaan rytäkkään, mutta silloin ne ovat yhteisvoimin saaneet aikaan myrskytuulen.
Mutta palataanpa takaisin savuun, jota siis voidaan pitää sähkömoottoreiden todellisena käyttövoimana. Monelle on tuttua pölyimuri, joka rupeaa yllättäen haiskahtamaan palaneelle ja tuprauttaa lopulta savut sisuksistaan, eikä sen koommin enää toimi. Hiustenkuivaajalle on käynyt samoin, savut ulos ja kuivaaja on entinen. Klapisirkkelin moottorista voi lehahtaa mustat savut kesken sirklauksen ja työnteko loppuu oitis siihen.  Entä miten on pakastimen ja pyykinpesukoneen kanssa, ovatko savuttaneet joskus? No, nekin ovat sähkökoneita? Kaikille näille on yhteinen nimittäjä, tuo moottorista pöllähtänyt savu. Sen hälvettyä koneen käynnistäminen ei enää onnistu, ei millään konstilla.  Eivätkö nämä kaikki esimerkit  osoita, että juuri savu on se, joka on sähkömoottoreiden voimanlähde? Vaan miksi sähkökojeilla on sähköjohto, eikö se ole turha lisäke?42 kommenttia:

 1. Hyviä nämä uudemmat tutkimukset. Totta varmasti tuo, että puut heiluessaan synnyttävät tuulta. Tätä on pohtinut moni jo pienenä naperona. Lapset ne vasta nerokkaita ovat!

  Erityisesti ihmiskunta on ilahtunut tuosta tutkimustuloksesta, että itse asiassa monet, ehkä peräti kaikki sähkölaitteet käyvätkin savulla; sitähän todella tuprahtelee joskus esiin rikkoutuneesta laitteesta. Ilmeisesti Fortum on koko ajan vetänyt meitä höplästä kaupatessaan kallista sähköään! Voi näitä hujareita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, voi, mitenkähän Fortumin käy, kun tämä savuenergia tulee yleisesti tietoon.

   Poista
 2. Täytyy sulatella tuota savu asiaa. Toisaalta jouduin vastaamaan joihinkin kohtiin kyllä. Hmmm.....

  VastaaPoista
 3. Savuhan niistä monesti kyllä tulee,kun lakkaavat käymästä ja pahanhajuinenkin vielä.
  Hienosti kirjoitit ja miettiähän tätä pitää oikein kunnolla, hi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On moni kapine meikäläiselläkin päästänyt savunsa ulos ja just noin kävi, mitä kerroin. Niillä ei ollut enää käyttöenergiaa, eikä ne toimineet.

   Poista
 4. No olipas pohdittu ja todeksi havaittu. Savullahan ne käy ja puut tuulen tuottavat. Selvä kuin pläkki.
  Minulla olisikin uuden imurin osto, kun tuo entinen pukkas savut pihalle. Nyt tiedän, mitä vaadin kun myyjä pitää myyntipuhetta.
  Vaadin takuuta savun pysymiselle imurin sisällä muutamaksi vuodeksi.
  Oivallinen postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ole vaan tarkkana myyjän kanssa uutta imuria ostaessasi, tietääkö hän tästä savuenergiasta.

   Poista
 5. Kun on annettu, millä oivaltaa ja vielä taito kirjoittaa, niin siinä se on: hyvä tarina :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vain. Sanosko ite tästä tarinasta, että lähti, kun lämpes.

   Poista
 6. Ennen insinöörit sanoivat, että savun hälvettyä tarkastamme kytkennän. Peikko kysyi kerran, mitä se tarkoittaa ja sille kerrottiin, että kaikissa koneissa pitää olla koneenkäyttäjä. Se on yleensä joku ötökkä, joka ei tykkää savusta ja saattaa lopettaa hommat, jos siihen koneeseen tulee jostain savua. Tämä on peikosta ymmärrettävää, sillä mitenkäs muuten ne ötököt voisi leipänsä tienata? Ja sitä sähköjohtoa tarvitaan siksi, että sen avulla saadaan merkkilamppu palamaan sille ötökälle, että se tietää laittaa koneen käyntiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai jaa. Mitenkä joku ötökkä voi olla koneenkäyttäjä, kun savu tekee sen työn. Jospa ötökkä onkin savunvalvoja. Sähköjohdon tarpeellisuudesta en ole ihan noin varma.

   Poista
 7. Juu, ilmiselvä tämä savujuttu nyt kun sen kerroit. Meilläkin on ollut monta falskaavaa konetta, ei ihme etteivät ole jaksaneet toimia. Viimeksi hiustenkuivain. Ja tuo isopeikon mainitsema ötökkä siellä sisällä oikein raivosta räjähti kun jäi työttömäksi, kipunat vaan lenteli.
  Täällä meillä on niin vähän puita, että tuulet on tuontitavaraa, milloin lännestä, milloin etelästä, harvoin pohjoisesta asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Savut ja tuulet, yks kaikki ne elää omaa elämäänsä ja ötökät siinä sivussa.
   Kalliiksi tulee teidän tuulet, kun ovat vallan tuonnin varassa.

   Poista
 8. Savuenergiaa ei saa päästää ulos...luin joskus muistaakseni US-blogeista kun joku kirjoitti järvienergiasta, jonkulainen generaattori järveen ja töpseli rannalle. huh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin niin, eihän savua sais päästää pois, vaan milläs sen pitää sisällä?
   Generaattoreista minä en niin paljoa ymmärrä.

   Poista
 9. Kyllä savu asuu ja pitää koneet käynnissä. Se on todistettu juttu. Sähköjohto taas ylläpitää savun koneessa. Yksinkertaista.
  Nyt jäin ihmettelemään miksi takka joskus savuttaa eikä tuli pala kunnolla. Savuhan se sielläkin tulta loimottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just, just, siinä se onkin sähköjohdon tehtävä.
   Takka on eri juttu, kuin sähkövempaimet.

   Poista
 10. Sinähän se varsinainen insinööri olet, en tiennytkään tätä puolta sinussa :) Ja nyt hokasin, että päässäni täytyy olla kone, kun sieltä on savuttanut koko päivän...
  Ja varmasti on totta, että puut aikaansaavat tuulen. Kumma, kun jotkut muuta esittävät. Johan sitä jo viidellä sormella saa aikaan tuulen kasvoille. Saati sitten triljoonilla puilla oksineen, lehtineen ja neulasineen.
  Hyvä, että blogeista löytyy välillä tällaisia tieteellisiäkin juttuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai insinööri, heh, heh sun kommenttiasi. Taitaa olla ruohonjuuri tieteen tasoa ja niin kiinnostavaa.

   Poista
 11. Mainoi perjantaipakina :) Kyllä sinä osaat kivasti kirjoitella :)

  VastaaPoista
 12. Ja jos auton pakoputkesta alkaa pòlàhellà oikein mustaa savua, eikà piàttele savua moottorissa òljyà lisààmàllà, on kohta autoilija tienposkessa liftaamalla. Siispà autokauppaan ostelemaan savuvarmaa pelià.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkyypä savuenergiateoria pätevän muihinkin koneisiin, kuin sähkölaitteisiin. Siis kun savut tulee ulos, kone on rikki.
   Autossa on kumminkin useimmiten polttomoottori, eikä sähkömoottori.
   Tosin Uusikaupungissa tehtiin sähköautoja, mutta kai niitten kanssa on sama juttu. Savu on parasta pysyä sisällä koneessa.

   Poista
 13. koneinsinöörinä en tiedä mitä sanoisin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, olisit jotain sanonut. Tai mitäpä teoriaan enää pahemmin lisäämistä.

   Poista
 14. Mainiosti järkeilty, tuskin olisin itse osannut...Tässä oli semmoista Hannele-Lauri- tyyppistä retoriikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksipä et olisi osannut, kun olisit vaan ruvennut savua pohtimaan.

   Poista
 15. Mainio pakina. Hykertelin. Uskaltaisiko tätä sanoa naisen logiikaksi.

  VastaaPoista
 16. Hauskaa mietiskelyä! Lapset usein oivaltavat asioita näin. Voihan se olla tottakin :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, sekä lapsenmieliset hassuttelijat, kuten minä.

   Poista
 17. saipa taas kerran tirskahdella sun tarinaas lukiessa, pleas lisää näitä iltojemme iloksi

  VastaaPoista
 18. Eli ne muinaiset savumerkit ovat itse asiassa olleetkin jo sähköistä viestintää!

  VastaaPoista
 19. Hihhih, noinhan sen täytyy olla, kun tarkemmin ajattelee. Pakko esittää tuo teoria jossain herraseurueessa, ihan pokerinaamalla. :D

  VastaaPoista
 20. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 21. Loistavasti laajennettu tästä tutusta vitsistä, kiitos Aimarii :)

  VastaaPoista