lauantai 3. tammikuuta 2015

Lukulistallani

Joulupukki toi minulle kirjan. Kirjeitä Tove Janssonilta Sinänsä oivallinen kirja iltalukemiseksi, kun voi lukea kirjeen pari, eikä tavallaan mikään jää kesken. Tove Janssonin tuotantoon en ole aiemmin juuri tutustunut, toki tiedän Muumit, mutta siihen se oikeastaan jää.
 Joulun aika on kirjojen ja kirjakauppojen kulta-aikaa, Uutuuskirjoja  on tarjolla valtavasti ja on suoranainen valinnan vaikeus löytää itseä kiinnostavimmat.

Listallani muutamia.

Johanna Adorján - Rakas rotta Vanhan naisen lemmikki, valkoinen rotta on sairastunut.  Syntyy surullisen kaunis ja koskettava tarina syvästä kiintymyksestä ja suuresta rakkaudesta ihmisen ja eläimen välille. Ilman rottaansa tämä yhteiskunnasta syrjään vetäytynyt nainen ei halua elää. Hän tietää, mitä tekee, jos rotta kuolee. On aika kirjoittaa testamentti.

*

Eowyn Ivey- Lumilasi
Vuosia lasiteollisuudessa työskennellyt Sampo kyllästyy 50-vuotis päivänsä kynnyksellä ”seitsemältä töihin ja neljältä kotiin”- arkeensa ja tekee elämässään radikaalin suunnan muutoksen. Ennen pitkää hän on junan heittämä lappilainen Saariselällä ja miehen pää on täynnä utopistisia ajatuksia. 
Päivät kuluvat keskusvuokraamossa ja laskettelurinteiden hisseillä turisteja palvellen, mutta illoin hän sulkeutuu omiin oloihinsa neljän seinän sisälle suunnittelemaan matkailualaa elvyttävää ideaansa - miten yhdistää lumi ja lasi. Lumilasi-iglu on keksitty jo, mutta hurjempaa on tulossa. Ivey osaa temmata lukijansa mukaan suureen seikkailuun, josta ei puutu ylläviäkään käänteitä.

*

Veera Nieminen - AvioliittotoriHiljattain on avattu nettisivusto, johon puolisoa etsivä Johanneskin hakeutuu. Hänen yrityksensä löytää vaimo ovat kaikki kariutuneet avuttomuuteen seurustella kenenkään muun kuin tietokoneen kanssa. Myös äidin hyvää tarkoittava apu seurusteluasioissa on ollut kaikkea muuta, kuin hyväksi. Viimeinen keino on kirjautua avioliittotori.nettiin. Mitä tästä seuraa, on surkuhupaisaa.  Aina ei tiedä ikeäkö vai nauraa.


*


Kustaa Vilkuna - Unen tie


Kustaa Vilkunan ennen julkaisematon käsikirjoitus julkaistiin joulun alla. Vuosikymmeniä kirjailijan kuoleman jälkeen löytyi kadonneeksi luultu käsikirjoitus. Omalta mukavuusalueeltaan etäällä liikkuva Vilkuna yhdistää luontevasti unen ihmeelliseen maailmaan kansanperinnettä, unien tulkintaa, enteitä. Kirja ei jätä kylmäksi hiukankin yliluonnollisista asioista kiinnostuneita.

*

Kyhäsin omaa kirjalistaani Opuscolon blogissa olleen haasteen innoittamana. Facebookista löytyy lisää"Vaihtoehtoinen juonitiivistelmä"

Hyviä lukuhetkiä ulkoilun, valokuvaamisen, käsitöiden, kirjoittamisen jne parissa.

32 kommenttia:

 1. Tuo Vilkunan teos olisi varmasti mielenkiintoinen, jos sitä 'vanhaa' suomea jaksaisi lukea. Mielenkiintoisin kaikki, mutta tuo herätti nyt. Unesta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Kustaa Vilkunat on kiinnostavia. Vai herätti tämä Unesta? ;)

   Poista
 2. Voi miten mainioita! Erityisesti tuo avioliittotori olisi kiinnostavaa luettavaa.

  Tove Janssonin kirjekirja on vielä minulla ostamatta. Olen toisaalta toivonut, että tulisi vastaan jostakin hieman edukkaammin - odottanut palkitaan usein näissä kirja-asioissa. Kirja vaikutti silmäiltäessä kiinnostavalta. Oletkos jo ehättänyt noilta muilta uutuuksilta aloitella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän nämä huumorihöysteiset ihmissuhdejutut mainioita ovat.

   Kyllä Janssonin kirjeiden on hyvässä vauhdissa. Näihin muihin kun ei voi kajota.

   Poista
 3. Mukavan tuntuisia kirjoja olet valinnut. Minullakin on tapana lukea "Iltasatu" ennen nukkumista. Kirjastoissa on niin valtava valikoima, ettei tahdo osata muuta kuin suu auki katsoa kirjarivistöjä. Joskus osuu tosi hyviä kirjoja käteen, joskus ei aivan niin hyviä. Tai kaikkihan ovat hyviä, mutta kaikki aiheet eivät kiinnosta yhtälailla kuin toiset. Joululukemisena luin Avalonin Usvat, kirjailijaa en tietenkään muista, mutta lähes yhdeksänsataa sivua pitivät kiinnostukseni koko ajan yllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuommoisia tiiliskiviä, kuin tuo 900-sivuinen joulukirjasi en jaksa ottaa luvun alle. Luen mielelläni sängyssä selälläni ja kädet väsyy.
   Tämä minun "listani" joutaa jo pois.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen kirjakatsaus ja Tove Jansson on aina kuulunut lempikirjailijoihini. Tätä uusinta odottelen kirjaston valikoimiin. Myös Vilkuna kiinnostaa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jansson on takuuvarmaa ja Vilkuna kestovarmaa, jota tulee silmäiltyä silloin tällöin. Listani on puppua.

   Poista
 5. Vaikuttaa mielenkiintoisilta kirjoilta, taidan kurkistaa meidän kirjaston sivuille löytyisikö sieltä...Avioliittotori tai Lumilasi alkajaisiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taida löytyä teidän kirjastosta, eikä muistakaan näitä "listani" opuksia.

   Poista
 6. Olen ollut erittäin kova ja innostunut lukija, mutta nyt jotenkin tuo sarka on hiipunut ja kuvat ovat etualalla. Varmaan jossain vaiheessa vuoro vaihtuu, jo nyt aamuhetkinä sanoja alkaa tulla, se on hyvä merkki.
  On hyvä, että Tove Jansson on nostettu esiin. Hän olisi halunnut tulla tunnetuksi maalauksillaan, mutta Muumit veivät voiton ja muu jäi sitten taka-alalle. Hyvä että nyt vihdoin myös maalaukset ja kirjoitukset ovat saaneet tilaa.
  Terveisin Uuna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun lukuintoni vaihtelee. Yleensä syksypuoli on minun lukuaikaani ja kevääseen mennessä hiipunut. Kesällä en lue. Tove Jansson ollut juhlavuotensa vuoksi paljon esillä.
   Itse olen odotellut kirjoitusintoni palaamista. Ei vain kuuluu.

   Poista
 7. Tove Janssonin maininta nostaa aina muumit mielikuviin ensimmännä.
  Monipuolista kirjallisuutta. Poimin joukosta Avioliittotorin, siinä tuntuu olevan hyvin osuvasti tämän päivän kumppanin hakua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin, myös minä miellän yks yhteen Tove Janssonin ja Muumit. Nykyaikaa, että puoliso löytyy netistä ja vihkipaikalla tavataan tuleva puoliso ensimmäistä kertaa.

   Poista
 8. Nämä ovat hauskoja! Facebookista minäkin ensimmäisen kerran näihin vaihtoehtoisiin törmäsin:)))

  Muuten, Lumilasista oikeaan, eli Lumilapseen, tykkäsin kovin, yksi viime vuoden parhaita lukukokemuksia..
  Lukuisaa sunnuntaita !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselin myös Facebookista ja siellä on keksitty vaikka ja mitä uutuuskirjoja.
   Lumilapsen sain edellisjouluksi. Tykkäsin myös. Oli tavallaan aikuisten satu.

   Poista
 9. Kiitos vinkeistä! Itse luen paljon, vähän joka käänteessä. Onneksi on mistä valita. Joudun käyttämään noita e-kirjoja kun postit olisivat kalliit tänne Saksaan.Mutta kun suomessa käyn, on matkalaukku kirjoja täynnä :) Lukemisen iloa sinulle tähän vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole vielä lukenut yhtään e-kirjaa. Kirjaston palveluja käytän.
   Kiitos lukuilon toivotuksista, mutta nämä esittelemäni pyyhkäisen "listalta" pois.

   Poista
 10. kiitos vinkeistä, kuulostavat kiinnostavilta

  VastaaPoista
 11. Janssonin novellit ovat kirjallisuutta, johon jaksan aina palata uudestaan ja uudestaan. Siksi nuo kirjeet kyllä kiinnostaisivat. Leppoisia iltoja lukulampun alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, jatkan Janssonin kirjeiden parissa. Nuo muut unohdan.

   Poista
 12. Mielenkiintosia kirjoja, pitää käydä kirjastossa

  VastaaPoista
 13. Tuo Lumilasi houkuttaa... Sain pukilta Liza Marklundin Ajojahdin. Hui kauhistus, kun oli raakoja kohtia, mutta kirjoittaa Marklund osaa. Salapoliisitarinat ovat minun makuuni. Kohta asetun kiikkustuoliin katsomaan Neiti Marplea. Liukkaita suksia sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen myös lukenut muutamia Marlundin dekkareita. Joskaan kauhu ja jännitys ei ole minun suosikkilukemistoani.
   Minulta jäi marple katsomatta. Olin ulkona kuvaamassa revontulia.

   Poista
 14. Olipas mielenkiintoinen kirjakokoelma. Minuakin kiinnostaisi Tove Janssonin kirjeet. Olen ollut fani jo teini-iästä lähtien ja olen myös tiennyt, etteivät kirjat ole tarkoitettu lapsille. Muumi elokuvat taas ovat, mutta juuri mitään samaa niissä ei olekaan kuin hahmot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän hassu kirjakokoelma, tunnustan. Minä yllätyin, kun sain Janssonin kirjeet. En ole fanittanut häntä mitenkään, mutta tämä kirja vaikuttaa kiinnostavalta.

   Poista
 15. Kiitos, mukava saada kirjavinkkejä!
  Ahkerin lukija, jonka tunsin läheisesti oli äitini täti. Hän eli muutamaa päivää vaille 104-vuotiaaksi ja oli virkeä lukija vielä 102-vuotiaana. Innostuksesta kertoo esimerkiksi se, että hän osti aina kaikkien Finlandia-ehdokkaitten kirjat ja valitsi niistä oman suosikkinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi taivas, mikä intohimoinen lukija tätisi on ollutkaan. En minä ole läheskään.

   Poista
 16. Kiva juttu, jänniä kirjojen nimiä loit ja niiden kiehtovia juonia punoit :). Olihan kaikilla tarinoilla onnellinen loppu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ihan kaikilla, Rakas rotta päättyi syurullisesti, sillä vanha rouva nautti rotanmyrkkyä kupillisen ja nukkui ikiuneen rottansa kanssa.

   Poista