maanantai 5. tammikuuta 2015

Taivaan sinet ja punat

Maassa on paksu hanki ja järvet jäässä. Joessa vain virtapaikat sinnittelevät sulana, samoin tonko-ojien vilkkaimmat kohdat. Aurinko raottalee silmiään, se on ilolla pantu merkille. Ei se joka päivä jaksa herätä, ei ihan joka toinenkaan, mutta hyvää yritystä jo kuitenkin.


Pakkaset tulivat takaisin. Eilen saatoin vielä -20 asteen kelillä hiihtää metsän suojassa reippaan lenkin. Ei vaudilla, vaan talvesta nauttien. Kiertelin suksella tuttuja maisemiani.Yli pikku järven, johon kevään korvalla pistetään taas katiskat ja verkko pyytämään. Seurailin tonko-ojan mutkaista matkaa. Sen poukamien kylmissä sylissä viettävät talveaan tonkot ja harrit, siis purotaimenet ja harjukset. Nyt niiden rauhaa häiritsee ikävästi saukko, jonka jälkiä näkyi siellä ja täällä. On tullut mokoma samoille kalavesille kanssani.Iltaa kohden pakkanen kiristi otettaan.Hetken ennen hämärää taivaalta putoili verkalleen  lumensydämiä. Oli kaunein sininen tuokio, mitä vain ajatella voi. Minä suksilla sen sydämessä, ympärillä koskematon luonto, sen suuri hiljaisuus ja rauha.

Taivaalla tapahtui koko ajan. Auringonlaskun oranssit olivat häipyneet sinihämyyn, joka vähitellen alkoi tummua pimeäksi. Ei ehtinyt, sillä samalla täysikuu teki nousuaan valottaen seudun ja piirrellen hangelle teräviä varjoja.


Ilta pakastui lisää. Oli -25 ja sitten oli revontulten vuoro. Niiden tanssi alkoi hitaina valojuovina luoteen ja koillisen taivaalla, välillä vilkastuen ja voimistuen Vihreän lisäksi ilmestyi hentoa punerrusta, jopa pinkkiä. Että osasin harmitella saamattomuuttani, kun en ollut karsinut jouluvaloja ulkoa pois. Nyt ne ja kuu haittasivat revontulinautintoa. Varsinkin kuvien ottamista.


On huikeaa seisoa pakkasessa sormet kylmettyneinä ja tuijotella taivaalle ilmestyviä värijuovia, jotka vaeltavat, syttyvät, sammuvat, muuttavat muotoaan yhtenään. Mieleen tuli vanha uskomus - jos revontulille viheltää, ne suuntaavat loimunsa viheltäjään päin, tulevat luo ja ehkä vievät mukanaan! Tottahan minä koetin tohottaa, mutta kylmäkö lienee hyydyttänyt vihellyksen, kun sain aikaan vain pientä suhinaa. Ei tainneet revontulet vihellyksistäni välittää.

Tänään ovat sukset seinää vasten. Nurkissa paukahtelee ja taivaalla on pakkasen värejä. Mittarissa -27 keskipäivälläkin. Jospa vihellän illan tullen ulkona jo etukäteen, tulevatkohan revontulet loimuaman?

66 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia. Raikasta talvipäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Semmoinen talvipäivä tänään oli, pakkasta -29 ja illan suussa kiri -32. Huh, että osaa olla jo kylmää.

   Poista
 2. Voi että pidän tästä lauseesta: "Tänään ovat sukset seinää vasten." Hieno, elämää luotaava lause, mutta myös niin mukavan arkipäiväinen hiihtäjäihmiselle.

  Olen alkanut haaveilla pohjoisen talvesta. Jaa-a. Mitenköhän siellä kävisi... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä sukset saa kököttäävielä huomisenkin. Kylmää on kosolti luvassa.
   Haaveet on elämän sokeri ja suola.

   Poista
 3. Taivaan ja pilvien seuraaminen on ihanaa, vaikka täällä ei ole edes noita teitin upeita revontulia. Uskotko, että en ole koskaan sattunut näkemään todellista revontulitaivasta. Se pantaneen vielä unelmalistaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki uskon, ettet ole taivaantulia nähnyt. Minäkin näitä komeita, monivärisiä vasta tänne muutettuani. Unelmalistaan aina sopii.

   Poista
 4. Oi, mikä näytelmä! Hienot kuvat kerrassaan!

  VastaaPoista
 5. Oi mitkä kuvat! Upeaa on katsella revontulten tanssia, mikä taivaan ilotulitus!

  Hyvää loppiaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin. tänä iltanakin odottelin, josko revontulet ilmestyisivät. Kyllä jaksaisin ihailla useamman illan peräkkäin.

   Poista
 6. Sulla on taas ihan upeita maisemakuvia ja revontulet ovat mahtavat, kiva kun saat nauttia siellä kauniista oikeasta talvesta tuntureineen ja revontulineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.Osaan kyllä nauttia tästä talvesta lisämausteineen.

   Poista
 7. Kyllä on upeaa!!! Kunnon revontulet haluaisin joskus oieasti nähdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon, että joku kerta revontulet osuvat kohdallesi. Kyllä ne ovat upeat.

   Poista
 8. Oh how gorgeous your photos are!! We never experience the Northern Lights here so I am in amazement at your glorious photos! Thank you so much for sharing them!
  It has turned bitter here today 8-F with biting winds of 40 mph- they say much snow is on it's way! Brrr

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks for your nice comment. How people there get along with much snow?

   Poista
  2. We have not had any snow to speak of! The weathermen made a big to do- then- nothing came!! Just the cold which has been hanging around!

   Poista
 9. Upeeta! Tylsää, kun ei täällä etelässa näy mitään noin komeeta :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etelämmässä on etelämmän herkut, täällä pohjoisempana herkut pohjoisempaa sorttia. Tasan aina ei käy jne.

   Poista
 10. Voi kun joskus vielä onnistuisi näkemään revontulia. Meilläpäin ne ovat vaan aika harvinaisia. Ihanat kuvat jälleen kerran.
  Hyvää Loppiaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin.
   Toivon kanssasi, että kohdallesi osuisi kunnon tulet läpi taivaankannen.

   Poista
 11. Ihastuttavat kuvat ja hyisevä pakkanen, mikä yhdistelmä. Ei se vihellys oikein pakkasessa onnistu, kokeiltu on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän paha on yhdistää pakkasta ja hyviä kuvia. Sormet ovat kärsijän osassa.
   Ai jee, sinäkin olet kokeillut viheltämistä pakkasessa?

   Poista
 12. Upeaa näytelmää taivaankannella ja metsässäkin. Nyt pakkanen paukkuu jo tääläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovaa pauketta pitääkin. Oikein säikäyttää, kun hirret kunnolla rapsahtelee. Pakkasta jo -32.

   Poista
 13. Ei ollenkaan haittaa nuo valot. Hyviä kuvia muutenkin, mulla meni vielä harjotteluksi repojen kuvaamisten kanssa. Samathan ne loimotti vinhasti täälähi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mutta harjoittelua on minullakin pimeän ajan kuvaaminen. Kamera-asetukset ei millään tahdo osua nappiin ja sitten kaikki on ohi. Arvaan kyllä, että näit samat tulet, siellä koillisen suunnalla olivat.

   Poista
 14. Kaunis on auringon ja pakkasen koristelema talvimaisema. Tekstissäsi on minulle outo sana. Mikä on tonko-oja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinko ja pakkanen osaavat yhteistyön.
   Tonko-oja on pikkuinen puro, jossa on purotaimenia. Tällä seuin purotaimenta sanotaan tonkoksi tai tammukaksi ja purot ovat vain ojia.

   Poista
  2. Oja-nimitys puroa tarkoittaen on tuttu, samoin tammukka. Nyt opin mikä on tonko, kiitos.

   Poista
 15. Tartui tuohon tonko-oja sanaan, tarkoittaako se ojaa jossa on purotaimenia, päättelin niin tekstistäsi!
  Teillä on niin kaunista ja sokerina nuo revontulet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just noin. Onko sinulle tuttu tuo tonko? Entä tammukka?
   Talvi on täällä todellinen talvi

   Poista
 16. Elä vihellä, sitten emme saisi lukea näitä sinun juttujasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos. Muistan ensi kerralla varoa viheltämistä, mutta eilen kyllä ehdin viheltää. Tai paremminkin yritin viheltää, mutta ei revontulet minun kutsuani kuulleet. Se oli niin onneton.

   Poista
 17. Taitaa tänäänkin hiihto jäädä, koska pakkanen senkun kiristyy. Täälläkin on jo tosi kylmä. Minä en nenääni ulos pistä, vaikka ei ole kahtakymmentäkään. Jos noin kaunista olisi ja revontulia taivaalla, taitasin uhmata astmaani ja lähtisin.
  Ihana tuo purosi ja komeat tykkylumipuut! Siellä välissä kun hiihtää pääsee kyllä yhtä syvälle itseensä kuin minä maalatessani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On vissiin koko maa kylmän kourissa, meilläkin -33.4. Pistin nokkani hetkeksi ulos, mutta ei siellä pitkään viihtynyt.
   Just niin minustakin tuntuu, että yksin hiihdellessä silmän etsiessä maastossa kaikkea kaunista ja ajatuksen risteillessä monissa asioissa teen matkaa syvällä itseeni.

   Poista
 18. Mikä sydämeeni sattuva kertomus revontulista jotka tulevat viheltäen, isäni sai ne tulemaan päällemme. Mikä ääni ja valojen vaihtuva väreily niissä olikaan. Taidampa uskoa siihen vielä tänäänkin että se oli totta, makasimme pihalla lumessa katsellen taivaalle isän turvaa hakien sillä pelottavia olivat lapselle. Täällä ei tuollaista saa kokea , kiitos kun kerroit ja kuviakin laitoit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännä, että sinäkin olet kuullut tuota juttua vihellyksen tehosta revontuliin. Kyllä niihin paljon taikaa liittyi aiemmin.

   Poista
 19. Voi että siellä on kaunista. Sanojasi on niin mukavaa lukea, niistä välittyy rakkautesi luontoon. Ja kuvaat luontoa myös taitavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, nämä maisemat ovat karun kauniita. Pidän kovasti.
   Kiitos.

   Poista
 20. Kaunista! En ole nähnyt revontulia kuin pari kertaa täällä etelässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, en minäkään lounaisosassa maata asuessa revontulia nähnyt, kun muistaakseni kerran elokuun lopulla meren yllä. Värejä niissä ei ollut, kirkkaat ja loimuavat kylläkin.

   Poista
 21. Kauniita kuvia saa lumella ja pakkasella. Sinulla on muutenkin näissä oma pohjoisen tunnelma, jota ei voi jäljitellä täällä rannikolla ja oma pokkeri meinaa jäätyä muutenkin aina kesken veisuun. Enkä ole nyt viitsinytkään kuvailla. Sukset pitäisi saada, kun jokikin rakentelee jäitä ja merikin jäätyy ja siellä voisi joskus löntystellä:) Mukavaa alkanutta vuotta Sinulle Aimarii ja kiitoksia näistä ihanista tunnelmista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpä tahtoo kamera hyytyä napakassa pakkasessa. Tuttu juttu se on.
   Ilman muuta hanki sukset, niillä löntystely on käypästä.talviulkoilua

   Poista
 22. Voi miten upeasti tuo aurinko tuolta kuusen tyveltä pilkistää! Aina se muistaa :)
  Ihanaa, kun tarkenit kuvailla revontulia meidän etelän ihmisten iloksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo pilkistys ilahdutti.
   Toki revontulia jaksaa kuvata, on se semmoinen näytelmä.

   Poista
 23. yhtä kauniisti leiskuvat revontulet taivaalla kuin kutomassasi revontulijumpperissa! täälläkin pakkasta peräti -13, saataisiinpa luntakin, jotta hangille päästäisiin. auttaiskohan asiaa, jos tervaisin sukset valmiiksi noin niinku lumen kutsuksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidat nyt liioitella. Kyllä tulet taivaalla vievät sentään voiton.
   Saattaa hyvin olla, että suksien tervaus avittaa lumentuloa.

   Poista
 24. Sinun pitää harjoitella viheltämistä!!! Uskon, että revontulien matkassa olisi mukavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen minä harjoitellut. Ehkä liian vähän kuitenkin.

   Poista
 25. Upeita kuvia. Siellä talvi, revontulet ja pakkanenkin kaikki yhdessä ovat todella kauniita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talven juttuja kaikki ja niin kiinnostavia kuvata.

   Poista
 26. Hiihtelin mukanasi. Olipa kaunista. Ja lopuksi vielä taivaan tulet ilahduttivat! Näkyisipä täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että tulit matkaan ja nautit revontulista. Saattaa ne hyvinkin näkyä joskus myös siellä. Peukutan.

   Poista
 27. Sulavan (keväällä) raikkaita kuvia;)

  VastaaPoista
 28. Kuvissa on lumentuntua, jota täällä etelässä harvoin on. Mutta mitä ei ole, niin sitä ei kaipaakaan. Mutta on kuitenkin tosi kiva katsella kauniita maisemia, jotka sinulle on ihan täyttä totta.

  VastaaPoista
 29. Upeita kuvia jälleen kerran,ihana tuo revontulikuva.Olen joskus kakslauttasessa seissut pakkasessa 30 astetta ulkona katselemassa ihanaa näytelmää taivaalla.Samoin näin pyhätunturilla järven jäällä koko komeuden pohjankruunun se on uskomattoman upeaa.Meillä ei ole revontulia näkynyt.Sumuista ja pimeää lumi lentää ja tiet umpeutuvat. On muuten aika erikoinen tuo näkemänne taivaan ilmiö "ufot" Oikein hyvää talven jatkoa sinne ja uusia ihmeitä sinulle.

  VastaaPoista
 30. Tuossa ekassa kuvassa on kuin puun mahassa olisi valo. Raskaana näyttävät puut olevankin....Hienoja kuvia. Olisi upeata joskus nähdä revontulet. No tässähän ne nyt ovat silmien edessä. Kiitos Aimarii

  VastaaPoista