keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Puheenaiheena lumiPitemmän aikaa pilvet ovat olleet väsyneitä lumilastiinsa ja purkavat sen, milloin tuiskun kanssa, milloin rauhallisemmin. Lumi on ollut ja vielä näyttää pysyvänkin ykköspuheenaiheena ja lumitöitä piisaa.
Postilaatikotkin uppoavat lähes tulkoon takanaan olevaan lumiseinään.


Tänä aamuna herättyäni vilkaisin heti ulos. Liian pimeää, mutta taskulampun valokiilassa näin, että kuntoilu parituntinen siellä odottaa, kunhan päivä valkenee. 
Edellinen hiihtolenkkini tyssäsi lyhyeksi niin ajallisesti, kuin matkankin suhteen viiman piiskatessa vihaisena kasvoja vasten. Hiihto meni töpöstelyksi metrisessä hangessa. Eteneminen ei ollut enää hauskaa, joten käännyin ja rupesin mittaamaan lumen syvyyttä. Pidin suksisauvaa mittatikkuna ja iskin sen vertailun vuoksi useassa kohden hankeen nurin päin. Kotona tarkistin metrimitalla. Tulos ei yllättänyt, vaikka se näytti toista metriä. Kylän ”virallisessa” mittatikussa lumi ulottuu 150 cm kohdalle. Ei ole kuulemma poikkeuksellista vielä, on ennenkin lunta paljon ollut, sanovat.


Työllistävää runsas lumentulo on. Tuuletusputkien päät täytyi mennä kaivamaan lumen alta näkyville. Vasta ne pelastin ja taas on edessä sama työ.

Huolehtimista on, ettei katoille kerry liikaa painoa. Ei kannata jäädä moneksi päiväksi miettimään, kiivetäkö katolle lumitöihin vai ei. Saattaa hyvin käydä, ettei tarvitse enää mennäkään, vaan saa alkaa kattoremontin. Niin ikävästi kävi Hampuksen kuplahallille. Meni romahtamaan, vaikka lumenluonti oli jo suunnitelmissa.
Vanhaa pajaa tykkään käydä kuvaamassa. Kuka huolehtisi siitä, ettei joku kerta koko paja olisi pelkkä lumikasa? Toisaalta, kun on aina kestänyt talven lumet, niin kaipa vieläkin.Paavon päivänä talvi oli puolessa. Karhut kääntivät kylkeään jne. Mahtaako tarkoittaa myös, että reilu viikko sitten talven lumimäärä oli vasta puolet?  Aika näyttää sen.40 kommenttia:

 1. Luonto kaunistaa, ilostuttaa ja työllistää.

  VastaaPoista
 2. Mie en marisekkaan enää mei lumimääristä, nähtyäni nuo kuvat, huh.

  VastaaPoista
 3. Huh, tuota teidän lumimäärää! On siinä lapioimista, jo pelkkä kuvien katsominen saa hartiaseudun kolottamaan...

  VastaaPoista
 4. Johan tuo riittäisi teillekin, hommaa on ja toivotaan ettei tule ongelmia katoille ym.

  VastaaPoista
 5. Vielä sitä ehtii tulla paljonkin, eikö pyrysin aika ole edessäpäin. Meilläpäin sanotaan, että Matinpäivän pyryt ja talven lumista puolet tullu, vaikka näyttäisi jo riittävän. Ja heikin päivänä talvenselkä taittuu. Eihän nämä nykyisin atomiaikana enää pidä paikkaansa, josko ennenkään.
  Varmaan pohjoisen talot on ainakin ennen rakennettu raskaita lumitaakkoja kestäväksi. Tiedä nykyrakentamisesta. Kaunista, mutta työlästä on lumi. Ei tarvi kuntosalille pyristellä, kun jonku tunnin lapioi tätä valkeaa unelmaa :)

  VastaaPoista
 6. No onhan lunta ja katot kovilla. Kaunista kyllä, mutta liika on liikaa. Eipä tarvitse muuta kuntoilua kuin tuota lumen siirtämistä riittää.

  Vanha paja on todella kuvauksellisen kaunis lumitaakassaan, toivottavasti kestää tämänkin talven pystyssä,

  VastaaPoista
 7. Herranen aika tuota lumen määrää! Vaikka kaunista onkin, niin kyllä minä silti mieluummin pätkin meidän risukasoja kuin kiipeän katoilla luomassa lunta. Täällä on tuon verran ja enemmänkin tullut lunta jossain korkeilla vuorilla, siellä ovat kylissään eristyksissä ja helikopteripalvelujen varassa, ei toimi täällä lumipalvelut.

  VastaaPoista
 8. Voi hurja! Täällä etelässä on satanut viime päivinä, mutta tuohon verrattuna täällä ei ole paljoakaan lunta.

  VastaaPoista
 9. Aika jännää on ajella tiellä, johon on kinostanut lunta, niin kuin tuossa kuvassa. Minäkin toissapäivänä ajelin pientä tietä, ensin oli pysähtynyt eteeni rekka, kun se ei päässyt kinokseen juuttuneen taksin ohi. Minä katselin sitä kapeaa ränniä taksin ja nietoksen välissä ja päätin yrittää. Kyllä nelivetoauto meni läpi, miten lienee käynyt niille, jotka tulivat vastaan.

  VastaaPoista
 10. Ja minä luulin, että meillä on lunta. Katoilta on meilläkin jouduttu pudottamaan isointa taakkaa pois.

  VastaaPoista
 11. Lunta on nyt viime talvenkin edestä. Mahtavaa, kun ei tartte katolle kiivetä eikä polkuja aurata. Saa vain ihastella.

  VastaaPoista
 12. No huh huh. Teillä on lunta ihan toisissa mitoissa kuin täällä Pirkanmaalla. Tuo kinostus on oikein taiteellinen ja kaunis, kyllä luonto osaa.

  VastaaPoista
 13. I do not envy you Aimarii! Yes, if it snows once on the forest it is beautiful- then it can go away after that! teeheehee Is this a normal winter for you?
  We had out first measurable snowfall on Monday- snow day! 18 inches! And it has just started up again!! The sub zero temps are most bothersome- but what to do? Mother Nature will have her way!
  Keep warm and be safe my friend~ hugs

  VastaaPoista
 14. Kyllä on paljon lunta teillä, töitä riittää ja katot on kovilla. Täälläkin on aika paljon lunta, joten pihlajanmarjat osasivat ennustaa runsaslumista talvea. Tänäänkin kävin auton kaivamassa lumen alta.

  VastaaPoista
 15. Äh, ihan liian paljon...Tuon sulaminenhan kestää juhannukseen!!

  VastaaPoista
 16. Meilläkin on nyt kaunis, valkea lumipeite. Peltojen sänget peittyneet. Joka päivä on tullut pari senttiä lisää, mutta ei liikaa. Joidenkin mielestä kyllä. Viimemainittujen pitäisikin päästä talkoisiin kanssasi, etteivät turhasta ruinaisi! Ole varovainen, ettet putoa kattopuuhissasi!

  VastaaPoista
 17. Tunnelmallisia kuvia, varsinkin tuo vanha pajakuva oli tosi kaunis. Paljon on lunta, sitä on tänä talvena tullutkin, mutta täällä se välillä suojaa ja on sulannut vähemmäksi. Katoilta on tippunut humahtamalla aina vähän väliä ja muorit valittaa etteivät pääse ovista ulos:)

  Saapa nähdä sulaako Teillä edes juhannuksena tuo valtava lumimäärä, puroissa ja joessa riittää ainakin vettä. Täällä ei meri jäädy eikä jokikaan joten pitää hiihtää löntystellä tuolla lasten ladulla silloin kun ymmärtää lähteä.

  VastaaPoista
 18. Onpa teillä lunta, nyt en taidakkaan sanoa että, kateeksi käy :)
  Täälläkin on tullut, kovinkin runsaitakin kuuroja, katsoin juuri virallisen mittaustuloksen joka oli 31 cm. Joten eihän se paljoa ole, nuoskalumi painoi hankea jonkin verran alaspäin.
  Vanha paja on kaunis rakennus, harmaa hirsi on niin viehättävää.
  Toivotaan että katot kestävät nämä tulevatkin kuurotkin ja karhut kääntävät kylkeänsä vielä jatkaakseen untansa.
  Mukavia talvipäiviä aimarii!

  VastaaPoista
 19. Luminen maisema on kaunis, ja hiihtäminenkin on hauskempaa metsäladuilla kuin valaistuilla. Mutta rajansa kaikella, ja liika lumentulo tuo noita vaaratilanteita niin rakennuksille kuin ihmisillekin

  VastaaPoista
 20. Voi hyvänen aika tuota lumimäärää!!! Kyllä sinä olet hyvässä kunnossa kun kesä tulee, arvaa olenko samalla viivalla, kun täällä vain istun tietokoneen vieressä. Muutama vesivärityö ei kuntoa kohota - toivottavasti henkistä sentään :-D

  VastaaPoista
 21. Eipä sulla paljon päätä huimaa, kun siellä ylhäällä heilut, huh. Olehan varovainen! Mutta kaunista valkoista on siellä jokapuolella ja pitää näämmä huolta sinun kuntoilupuolesta.

  VastaaPoista
 22. Huh, lunta riittää! Tuota en muistanutkaan, että on talven taite, karhu kääntää kylkeä. Tosiaan, tarkkana katolla. Lumikerros entisen ehkä jo hangeksi syntyneen päällä on nyt paksua höttöä ja upottaa todella!

  VastaaPoista
 23. Kyllä sinusta on tullut Lumikki. t. Piri

  VastaaPoista
 24. Kylläpä teillä on paljon tuota lunta. Kun luulin meillä olevan paljon, niin varmaan kolmasosa siitä, mitä siellä on täällä. Mutta katot on syytä silti puhdistaa.
  Kaikesta huolimatta: valkoinen on kaunista.

  VastaaPoista
 25. Paljon on lunta tullut, mutta ollaan vasta helmikuun alussa. Miten paljon vielä ehtiikään tulla lisää.

  VastaaPoista
 26. Kiitoksia paljon kommenteistanne. Koko maassa on nyt lunta, missä vähemmän ja missä vähän enemmän. Susu kiteyttää hyvin tämän puolen lumitlanteen: Äh, ihan liian paljon..
  Niin on, mutta kyllä sen kanssa pärjää. Hyvä on hiihtäjän hiihdellä, mutta huonompi pilkille mennä. Elämä, arki yleensä on valintoja täynnä. Ettei ihan yksipuoliseksi menisi, niin kerronpa, että parhaillaankin sataa lunta.
  Hyvät kommentoijat ja lukijat, mukavata helmikuuta, heleätä semmoista, sekä juhlavaa Runebergin päivää runebergin torttuja maistellen tai ilman. Ihan miten vaan.

  VastaaPoista
 27. Voi jestas. Nyt ymmärrän kun puhutte lumen paljoudesta. Tätähän on valtavasti. Ihan kuin elettäis eri planeetalla, no - ainakin kuin oltais eri vyöhykkeellä. Tehän hukutte kohta lumeen :)
  Mutta kuvat ovat aivan ihania - kun lunta saa vain katsoa, ei kokea..

  VastaaPoista
 28. Lapsuuden talvet tulevat mieleen kuvistasi. Mäenlaskut katolta ja kinosten läpi hyppääminen.
  Lumi on nyt täällä Ranskassakin uutisten ykkösaihe. Vuoristokyliä on jäänyt eristyksiin lumen takia. Meidänkin ikkunan takana kiitää nyt lumihiutaleita, tuulen nopeudeksi on ilmoitettu 150 km/t, pakkasta pari astetta.

  VastaaPoista
 29. Tuohon lumenpudotukseen on keksitty yksinkertainen työväline jonka kanssa voi työskennella maasta käsin.
  Hämmästyin todella kun näin työvälineen tänä aamuna kasvokirjassa.
  Toivotaan että selviät lapiosi kanssa, katolla työskentely on aina riskiä.

  VastaaPoista
 30. Lumi on aika kylmää. Purrr. Mutta hanget on tehty lumiukoista :)

  VastaaPoista
 31. Ainakin lumi riittää riesaksi asti;)
  Levollista ja hyvää viikonloppua sinulle, aimarii! ♥♥

  VastaaPoista
 32. Kyllä se lumen paljous saisi jo riittää Teidän maisemissa.
  Raskasta völjyytä on noin runsaan lumen keskellä.

  Täällä on n. 40 cm nyt lunta.
  Oli useamman päivän komeat tykyt puissa. Täällä etelässähän harvemmin sellaista kauneutta on.:-)

  Mukavaa viinkonloppua!

  VastaaPoista
 33. Kommentteja tullut vielä lisää. Kiitos niistä.
  En minä vielä tympääntynyt lumeen ole, vaikka lähes päivittäin sitä pois saa kolata
  .
  Laurille vastaan, että maasta käsin teleskooppi varrellisia lumenpudottajia on kokeiltu, mutta huonolla menestyksellä. Monet katot ovat liian loivia ja lappeet pitkiä. Lumi on jäätyneenä osittain työläs kolankin kanssa saada irtoamaan. Varovainen on syytä olla.

  Noihin edellisiin kuviin verraten lunta on tullut lisää. Luin eilisestä sanomalehdestä, että vaaroilla on mitattu 180 senttiä lumen paksuudeksi. On siinä Umpihankihiihtäjillä urakkaa!
  Hyvää talviviikonloppua ♥

  VastaaPoista
 34. Ohoh ompas siellä tosiaankin lunta , sinulle kaikki kunnia että jaksat tehdä nuo kovinkin raskaat työt. Ei minusta olisi mitään apua noissa hommissa kun tarvitsen apua jo vähempiinkin määriin esim kaivaa auto tuosta pihalta esille silloin tällöin. ( vai onko sinulla apua kuitenkin, jokuhan kuvaa sinua siellä katolla..) ei herraihme nyt meni jo uteluksi !! Anteeksi ja ei tosiaankaan kuulu minulle eikä muille tuo asia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki saa kysyä. Meitä asuu kaksi tätä mökkiä, mieheni ja minä. Lumitöitä on piisannut molemmille.
   Kait se on niin, että minä tykkään kiivetä katoille ja varmaan hieman muutenkin "kokeilen rajojani"
   Itse kyllä kuvaan joskus itseäni, kun säädän kameran 10 sek. ajastuksen.

   Poista
 35. Voi kauhistus! Onneksi asun täällä vähän etelämmässä. Jo tämä kylmyys on mulle liikaa ja tämä lumi enkä voi edes kuvitella miten selviytyisin siellä pohjoisemmassa.... Teidät siellä asuvat on rokotettu varmaan jollain sisukkuusrokotteella. <3

  VastaaPoista
 36. Voi sitä lumen määrää, mitä teillä tällä hetkellä siellä onkaan!!
  Mutta se hyvä puoli siinä kuitenkin on, että kuntoilu tulee siinä samalla, kun kolaa sitä lunta, sillä sitä näyttää riittävän kuntoilun edestäkin!
  Hyvää viikoloppua sine lumiseen pohjoiseen!

  VastaaPoista
 37. Kyllä nyt osuit asian ytimeen: lumeen : ) Olen miettinyt kuinka oikein iäkkäät pärjäävät asian kanssa. Toivottavasti on avuliaita naapureita.
  Laitan aina lintulaudan juurelle jänikselleni ruokaa. Nyt se syö suoraan lintulaudalta : D

  VastaaPoista
 38. Täytyy näyttää kuviasi poikaystävälle, kun se aina narisee vähästäkin lumesta. Tuossa kyllä on tekemistä!

  VastaaPoista