torstai 23. joulukuuta 2021

Joulukuu 23 päivä

 

Yksi yö enää jouluun. Kuitenkin tuntuu sille, että joulu kolkuttaa ihan ovella.  Luontokin on koristautunut niin upeaksi, etten malttaisi keskittyä mihinkään muuhun.

Meidän tuvassa on juuri jalkaan sovitettu joulukuusi.  Pieni puu, josta ei koskaan olisi tullut isoa pilarikuusta, sellaista, joita ihailin juuri kaupasta tullessa. Tämä kuusi kasvoi maantieojan penkalla,

Nyt joulupuumme on totuttelemassa lämpimämpään olosuhteeseen.

Oikeita kuusenkynttilöitä löytyi Ranualta ja oikeat kynttilän pidikkeet sain lahjaksi. Viime vuonna sidoin enkelikellon kynttilöitä juuttinarulla oksille, jotka taipuivat ja kynttilät taipuivat siinä mukana vinoon valuttaen steariinit lattialle.  

 

Tietenkin kynttilöitä polttaessa altistuu mikropartikkeleille. Se ei ole sinänsä uutta, sillä lapsena ja nuorena olen altistunut niille monen monena jouluna. Joka joulu maalaistalon tupaa koristi kuusi, jonka isä haki omasta metsästä ja pystytti ikkunan eteen, että ohikulkijatkin saattoivat sitä ihastella. Kuusen tyvi iskettiin tukevasti kuusenjalkaan ja latva narulla laipiossa olevaan naulaan.  Näillä konstein kuusi pysyi pystyssä, vaikka kuuden villin tenavan meno olisi joskus ollut vauhdikastakin.

Lapsuuskuusen koristeina oli latvatähti ja kimallusnauhaa, myös kuusenkaramelleja ripustettiin oksille. Ne olivat aina tyhjät kuusta riisuttaessa, eikä kukaan tiennyt, miten niin oli tapahtunut.

Oma joulukuuseni on käynyt vuosikymmenten aikana isot muodonmuutokset. Latvatähti on kuitenkin pysynyt vakiokoristeena koko ajan. Kynttilät ovat vaihtuneet aidoista sähkökynttilöihin ja nyt viimeksi ovat olleet ledejä. Tänä jouluna palaan takaisin steariinisiin kynttilöihin. Pidikkeitä on 10 kpl ja ne riittävät pikku kuusen kynttilöille.  Tuskin yhtä aikaa palaa enempää kuin kaksi-kolme kynttilää, loput ovat rekvisiittaa. Varovaisuus ennen kaikkea tulen kanssa.Tonttuovesta en ole nähnyt kertaakaan mitään liikettä. Ehkä tämä tonttunen onkin muuttanut asumaan mähkän suojiin ja seuraa talon touhuja sieltä?

8 kommenttia:

 1. Maisemat siellä pohjoisessa ovat todellakin jouluiset, on kaunista.

  Meilläkin poltettiin useana joulun aitoja kynttilöitä. Istuttiin musiikkia kuunnellen ja katseltiin kynttilöiden liekkejä. Muutama viime vuosi oli sitten pelkät sähkökynttilät.

  VastaaPoista
 2. Kauniit pastellisävyt tuossa maisemakuusessasi.

  VastaaPoista
 3. Ihanan jouluista ja kaunista!
  Isovanhempieni luona poltettiin aina vain aitoja kynttilöitä, ja muistan vieläkin miten juhlava se hetki oli kun mamma sytytti kynttilät yksi toisensa jälkeen. Sitten laulettiin oi kuusipuu, oi kuusipuu, ja lehväs uskolliset :)

  VastaaPoista
 4. Tuli niin nostalginen olo noista aidoista kuusenkynttilöistä ja karamellikoristeista.
  Meilläkin oli maalla mummulassa aina vaarin omasta mettästä hakema kuusi,aidot kynttilät samanlaisissa käpypitimissä ja karamellikoristeet kimaltavissa papereissa.Karamellit oli syöty jo ennen minun ja siskoni aikaa,varmasti äitini siskoineen,ja papereiden sisällä oli enää puupalikat.
  Paljon on muuttunut,mutta muistot kulkevat mukana,entisistä jouluistakin.
  Tuo ensimmäisen kuvan maisema!😍

  VastaaPoista
 5. Oikeat kynttilät paloivat meilläkin lapsuuden kuusessa, jossain vaiheessa sitten vaihtuivat sähkökynttilöihin.

  VastaaPoista
 6. Hyvää Joulua Karsikonperälle!

  VastaaPoista
 7. God Jul til deg og dine !

  Husk grøten til nissen!

  xxx

  VastaaPoista