keskiviikko 8. joulukuuta 2021

Joulukuu 8 päivä

 


Tervehdys syystalven ensimmäiseltä "hiihtolenkiltä".

 Minut houkutti suksille reippaasti lauhtunut sää ja kauniisti luminen metsä. Pakkaslukemat vain -13, eikä tuulesta tietoakaan. Yöllä oli satanut hieman lumipölyä  ja sitä tuntui olevan ilmassa yhä. Tietenkin se saattoi olla Iso-Syötteen laskettelurinteiden lumetuksesta johtuvaa.

Latukoneen tekemiä latuja on näin alkukaudesta vasta Syötteellä. Lunta ei ole täällä vuodenaikaan nähden paljon. Pelloilla kaikki talventörröttäjät voivat hyvin ja suolla suksi töppää mättääseen helposti. Kangasmetsässä on parasta hiihtää, mikäli itse aukoo latunsa.

Suksivalinta oli helppo. 

Murtsikoilla olisi tullut vaikeuksia, samoin ehkä pitkillä metsäsuksilla.  Sen sijaan oli vallan mainio keli ja lumen syvyys lyhyille lumiliukukengille. Enempi ne suksia muistuttavat, mitä kenkiä, edes lumikenkiäkään. Eteneminen on hiihtämistä ja pätkäsuksia on helppo hallita. Latua ei tarvita, kun pätkät ovat parhaimmillaan pehmeässä muutaman kymmenen sentin hangessa. On mahtavaa voida suunnata reittinsä, minne mieli tekee.

Kiirettä en huolinut mukaan, mutta mieheni kelpuutin. Sovittiin, ettei hoputa, enkä minä korota metsässä ääntäni. No, yleensäkään ei hiihtoretkillä tai erämaassa retkeillessä paljon puhella. Hyvä hiljaisuus  korostuu ja paremmin kuulee luonnon äänet, kun on itse hiljaa.

Kuitenkaan en voi pidätellä itseäni tervehtimästä korppeja, jos sellaisen satun näkemään. Tänäänkin korppi lenteli suhteellisen lähellä ja minä tietysti matkimaan sitä krooh, krooh, karhealla kurkkuäänellä. Halusin vain tervehtiä, mutta mies muistutti heti - metsässä ei metelöidä. 

Korppi ei vastannut, ei ehkä ymmärtänyt hyvänpäiväntoivotustani.12 kommenttia:

 1. Voi miten ihanaa, että olet päässyt jo suksille! Sinulla taitaa olla hyvä varasto erilaisia suksia.

  Täällä oli -21 aamulla ja sumuista. Ei tuulta, mutta kosteaa, joten kyllä palelsi!

  VastaaPoista
 2. Täällä on siis tänään kylmempää kuin teillä siellä pohjoisessa. Koko päivän on ollut pakkanen 20:n asteen tietämissä. Pohjoinen viima päälle.

  Varmasti hieno nautinto kun pääsit hiihtämään.

  VastaaPoista
 3. Reipas hiihtäjä siellä lumisessa maisemassa. Hyvä!
  Meillä on myös kauniisti lunta, mutta viikonvaihteessa menee plussalle ja lumen sijasta saattaa tulla vettä.

  VastaaPoista
 4. Lumiliukukengät, vaude! Minä leikin tänään vuoroveden kanssa. Kokemus sekin. Mukavia sinisiä hetkiäsi odottelen joka päivä täällä etelän lämmössä, nytkin 20 plussaa klo 20.34.

  VastaaPoista
 5. Lumikengät on mukavat. niillä pääsee jo ennen kuin suksilla ja pääsee kuitenkin paksummassakin hangessa
  Hyvää retkeilyä talvisessa luonnossa.

  VastaaPoista
 6. Rohkea rokan syö! Kyllä on ollutkin mahtavia ulkoilukelejä, pari päivää. Nyt täälläkin mennään yli miinus kahdenkymmenen tänä aamuna. Viikonloppuna lauhtuu ja toivotaan että ulkoilukelit jatkuvat! Tuollaisen lyhytsukset näyttävät todella toimivilta. Hyvä keksintö!

  VastaaPoista
 7. Uusia keksintöjä hiihtämiseen! Vähän on täälläki lunta, mut jäät on vahvistuneet.

  VastaaPoista
 8. Täällä riittää toistaiseksi, kun laittaa töppöstä toisen eteen. Sukset ja lumikengät saavat olla varastossa. Selvä jälki jää kuitenkin ohueen lumipeitteeseen. Tonttujen liikkeitä voi hyvin seurailla.

  Kun aamulla siirsin verhoja syrjään makuuhuoneen ikkunasta, niin tulin samalla säikäyttäneeksi kolmea valkohäntäpeuraa. Näin lähietäisyydeltä, että niiden häntä on päältä tumma ja alta vaalea.

  VastaaPoista
 9. Oho,keksivät vaikka mitä uutta suksimiseen.Näistä en ole aiemmin kuullutkaan.
  Hymyilitti tuo teidän sopimus.😊

  VastaaPoista
 10. Suksiminen on oikein mukavaa lumiliukukengillä, ehkä ne enemmän kuitenkin suksilta näyttää. Kevyempää liikkua hangessa, mitä varsinaisilla lumikengillä.
  Ulkoilusää on ollut mainio. Asteita sopivasti, tuule ei ja lumi riittää, vaikkei sitä paljon olekaan.
  Kiitos kommenteista, ettehän rehki joulun eteen liiaksi? Vähempikin riittää. Minun joulunalusajasta ottaa näköjään ison osan, kun rupesin joka päivä jotakin kirjoittamaan blogiin. Vaikka olisi kivaa vastata joka kommenttiin, niin nyt en ehdi. Toki iloitsen jokaisesta ajatuksesta, mitä olette tänne minulle laittaneet.

  VastaaPoista
 11. Για εμένα η δεύτερη φωτογραφία είναι ένα αληθινό όνειρο!!!

  VastaaPoista