tiistai 7. joulukuuta 2021

Joulukuu 7 päivä


Vaikka saunavastat jäivät viime kesänä tekemättä, niin heinätöitä tuli tehtyä sen verran, että jäniksille talviheinät. Kyllä niistä poroillekin riittää. Mikäli joku sattuu pihaan eksymään.

Heinät ovat talvehtineet verkkopussissa navetan suulin ylisillä ilmavasti.  Hiiret eivät pääse niihin pesimään, eikä papanoimaan.

Tänään oli se aamu, jolloin hakea heinää  pihapiiriin hangelle ja toivoa, että jänikset löytäisivät ruoka-avustuksen. 

Heinä tuoksuu hyvälle, juuri kesähelteellä kuivaneelle. Luulisi myös lähistöllä liikkuvien porojen hoksaavan, missä on jäkälän lisukkeeksi muutakin.

Ei meillä jäniksiä suinkaan siksi syötetä, että myöhemmin ammuttaisiin ja pistettäisiin pataan. Ne ovat vaan  "kotieläimiä". On ilo seurata jäniksiä, siinä, missä oravia ja monia lintujakin. Myöhäissyksyllä suolla olevalle ruokintapaikalle laskeutui yllättäen myös maakotka! Olihan upea näky, etenkin sen siivilleen nousu.

Takaisin jäniksiin.  Kuutamoyönä on taianomaista katsella valkoista pupua valkoisella hangella aistit äärimmilleen herkkinä. Joskus jopa kuun ohi lipuva pilven hattara havahduttaa sen loikkimaan kiireellä piiloon.

Valkoinen turkki ja varovaisuus ovat talvijäniksen elinehtoja, sekä oikea ajoitus kevään puolella vaihtaa turkkinsa kesämoodiin.9 kommenttia:

 1. Minä sain niin tuon kesähelteen kuivattaman heinän tuoksun nenääni!
  Söpö on metsäjänis talvipalttoossaan,hyvä on pilvenhattaroitakin kavahtaa,ylhäältä se vaara vaanii pitkäkorvaa.Pöllökin iskee niin äänettömästi.
  Hienoa on pitää eläimille ruoka-avustusta.❤

  VastaaPoista
 2. Puputti ihmettellee kesälle tuoksuvia heiniä :)

  VastaaPoista
 3. Ai Ai Ai !!Du overstiger grensen av skjønnhet!Så vakker liten harepus!Og så flott tatt med kamera..Har du fått ny modell??
  Jeg ser vinteren er kommet langt hos Dere.Her har vi enda skare snø men ventes tonnevis med snø pluss vind i kveld
  Jeg liker du dekorere til jul!
  Måtte alt godt komme til deg!

  Klem Anita

  VastaaPoista
 4. Valkoinen turkki vilahtaa ja tyytyväisenä korvat lepattaa kovassa vauhdissa kohti kesäisiä heinäherkkuja! Kiittää jänis emäntää poseraamalla komeasti!

  VastaaPoista
 5. Tulipa tuulahdus kesää keskelle talvea. Heinää käytän ihan muihin juttuihin itse, mutta näinpä kaikella on käyttöä moneen. Tuota vihtaa ei tullut meilläkään tehtyä...ja meillä on juurikin vihta-sana käytössä 😉 Komea jänis muuten! En muista koska olisin livenä nähnyt...

  VastaaPoista
 6. Meilläkin ruokitaan jäniksiä heinällä ja rehukaalilla. Vaikka metsälintuja mieskaveri ampuu muutaman syksyllä niin jäniksiä ei hänkään raaski ampua. On se niin söpö eläin, vaikka joskus syökin jonkun pihapensaan versoja niin ei haittaa. Omenapuita minulla ei ole. Nehän ovat myös jänisten herkkua.

  VastaaPoista
 7. Hyvät on tarjoilut jäniksille.

  VastaaPoista
 8. Minulle tuli vahvasti lapsuuden heinänkorjuuaika mieleen. Kuivan heinän hyvä tuoksu sen sai aikaan.
  Meidän pihassa liikkuu jäniksiä, joskus paljon jälkiä, nyt on ollut harvakseltaan. Ehkä ruokaa on löytynyt helposti vielä metsästäkin. Talven hangelta ei jänistä huomaa, jos se malttaisi pysyä paikallaan. Se on viti valkoinen. Silmät ja korvan tupsut vain mustat. Ne voi pistää pensaaseen piiloon.
  Kommentoimisista kiitos! Thanks for the comment.

  VastaaPoista