maanantai 6. joulukuuta 2021

Joulukuu 6 päivä


  Hyvää itsenäisyyspäivää, Suomi 104 vuotta

Terveiset aamusaunasta!  Uneni katkesi varhain, enkä viitsinyt pyöriä sängyssä, vaan nousin. Mitäpä, jos aloittaisi saunaraikkaana juhlapäivän vieton! 

Saunan lauteilla harmittelin, kun vastaa ei ollut, mutta lorautin muutaman pisaran koivuntuoksua löylyveteen. Vaikka yleensä en innokas saunoja olekaan, niin nyt löylyt maistuivat. Napakat itsenäisyyslöylyt!

En rynnännyt hyppäämään löylyistä hankeen, vaikka se on pehmeää ja tavallaan houkutti. Kuitenkin varoituksen ääni ehti muistuttaa, miten oli käydä illalla, kun tulipalopakkasessa kiikutin paljain käsin juuri vedestä tyhjentämääni jäälyhtyä hangelle. Palatessa märkä käsi ehti tarttua terassihirren päällä olevaan ruuvin kantaan. Onneksi ei koko koura oven kahvaan!

Aamutaivaalla tuikkivat tähdet ja pakkanen on pysytellyt -20, mutta on kiristymään päin.

Itsenäisyys on minulle arvokas asia.  Arvostan sotaveteraanien uhrauksia, niin naisten kuin miestenkin ja toivon, että maamme pitäisi edelleen kiinni itsenäisyydestään. 

Arvostan myös omaa kieltämme. Sitä ei saisi päästää katoamaan, vaikka englannin kieli on valtaamassa voimalla tilaa. Viimeksi ärsyynnyin, kun nettiostoksena saamani kameran laukaisimen paketissa ei ollut suomenkielistä sanaa. Ei löytynyt käyttöohjeita netistäkään. Heh, heh, kaikki me tiedetään, miten hyvä on Google kääntäjä! 

Tuvan takassa palaa tuli. Kuusipuu rapsahtelee ja lämpö leviää suloisesti huoneeseen. Ikkunan takana alkaa vähitellen musta kaikota. Lumiset puut erottuvat jo, mutta kello onkin 9.05.

Olen varannut kaksi sinivalkoista kynttilää jäälyhtyihin ja sytytän ne iltahämärän laskeutuessa noin klo 14.  Ehkä katson televisiosta Tuntemattoman. Aina se herättää tunteita ja isä tulee varmasti mieleen. Hänkin oli nuorena miehenä rintamalla.

                                                                Hyvää itsenäisyyspäivää!


12 kommenttia:

 1. Itsenäisyys on arvokas asia, minunkin isäni oli rintamalla. Meillä on myös ohjelmassa itsenäisyyspäivän sauna. En ole saunonutkaan kolmeen viikkoon, koska en ole uskaltanut. Sylkirauhasen poistoleikkaus oli 15.11., mutta nyt uskallan jo saunoa. Kauniita huurteisia puita. Rentouttavaa ja onnellista itsenäisyyspäivää.

  VastaaPoista
 2. Hyvää itsenäisyyspäivää teille Karsikonperälle myös! Hyvältä ainakin sen alku kuulostaa saunomisineen kaikkineen.
  Uljaat kuvat. Nuo puut seisovat niin hiljaa.
  Me katsottiin miehen kanssa eilen puolet uusimmasta Tuntemattomasta, ei jaksettu kokonaan. Liikutuin. Minusta tämä Louhimiehen elokuva on paras niistä kolmesta. Tänään katsotaan loppuun.

  VastaaPoista
 3. Pääsin hyvin tunnelmaan kiinni itsenäisyyspäivän aamunasi.
  Nautin jokaisesta lauseestasi.
  Olisipa oma sauna,minäkin olisin jo löylytellyt.
  Onneksi kuitenkin muistit,mitä kova pakkanen ja vesi saattavat aiheuttaa.
  Itsenäisyys on arvokas asia,ja tärkeää on muistaa,miten siitä pidettiin kiinni.
  Myös kieltämme soisi vaalittavan,upeaa hienoa kieltämme.
  Tunnelmallista itsenäisyyspäivää sinulle Aimarii sinne Karsikonperälle.❤

  VastaaPoista
 4. Sinulla on tunnelmallista siellä ja muista olla varovainen siellä pakkasessa! Itsenäisyys on tärkeä asia, samoin oma kieli. Minua ärsyttää nuo englannista tehdyt väännökset jota kuulee ja näkee nykyisin valtaisasti. Toisinaan tuntuu että tietääkö sanan käyttäjä sen tarkoitusta. Hupia tuovat ne pieleen menneet väännökset ;)

  VastaaPoista
 5. Pakkasta on nyt täälläkin ollut tarpeeksi.

  Samoin oli minunkin isäni sodassa, muistuu mieleen tänään.

  VastaaPoista
 6. Oikein sinistä itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
 7. Teillä näkyy olevan kaunis lumen kuorrutteinen päivä.

  Arvokas on tämä päivämme, kiitos tästä päivästä edellisille sukupolville.
  Heidän rohkean ja periksiantamattomuuden johdosta saamme nauttia tänään vapaasta Suomesta.

  Hyvää ja leppoista itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
 8. Gratulerer med dagen Finland!Så enig med deg i det du skriver.Vi må beholde vår identitet men det er vanskelig i disse globale medborger sammenhenger

  Flotte bilder nok en gang!
  Kos deg i dag! :))

  VastaaPoista
 9. Auts, vesi iholla ja pakkanen raudalla eivät sovi yhteen!

  Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
 10. Minäkin niin kovasti arvostan tätä päivää ja Suomen itsenäisyyttä. Muistan isääni, joka 17-vuotiaana lähti rintamalle.
  Kiitos kauniista postauksesta! <3 Hyvää Itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
 11. Lämmin kiitokseni jokaisesta kommentista. Sadasneljäs itsenäisyyspäivä on illassa. Kaunis pakkaspäivä, kuin muistutus meille jälkipolville, että sodan aikana joulukuussa oli -40 pakkasia. Voi vain kuvitella, mitä vaati pysyä lämpimänä ja hengissä. Nyt meidän vuoro pitää huolta maastamme.

  VastaaPoista