sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Joulukuu 5 päivä


Jo eilinen auringonlasku enteili rapsakkaa pakkasyötä! Sellainen myös tuli.

Talohirret paukkuivat, enkä totu siihen. Aamun valjetessa mielenkiinnon ryöstää ikkunan takana heräävä maailma. Taivaanvärit huokuvat hyytävää kylmää ja metsänreunan puut torkkuvat liikahtamatta lumipeitteensä alla. Oikein jouluista.

Hetki jatkuu pysähtyneenä ja minun aamukahvini jäähtyy. Päivä valkenee hitaasti ja minä käynnistyn yhtä hitaasti. Kaikki pakkaspäivät ovat minulle lepopäiviä kirjan, kutimen ja tietokoneen kanssa, milloin mitenkin.

Huolettaa, miten pikkulinnut selviävät, kun kylmää on -30 (tarkistin lukemat juuri), jos eivät löydä ruokaa. Ei ihme, että lintulaudalla käy kuhinaa. Talikakussakin roikkuu puolen kymmentä nokkijaa.

Leivoin eilen kahvittelun herkuksi hillakääretortun ja vein leipomukseni rullalle käärittynä terassin pöydälle liinan alle. Kappas vaan, pian oli talitiainen etsimässä mahdollisuutta päästä kääretorttua maistelemaan. Kun hätistin pois, niin tyytyi nokkimaan ikkunanvieruseristeitä. En minä siitäkään tykännyt.

Pihan linnuista huolehtii mies. Jos paikkakunnan kaupoissa ei sattumalta ole linnunsiemeniä, hän hakee niitä Posiolta tai Ranualta, mutta tirpoille pitää olla evästä niin, että riittää myös oraville, närhille ja punatulkuille, joita on tänäänkin kymmenen yhtä aikaa aterioimassa. Höyhenet hyvin pörhöllään.

Pakkasilla kuluu viikossa siemenien kanssa kakuksi leivottuna paketti munkkirasvaa, joka on kasvisrasvojen ja rypsiöljyn sekoitusta, eikä jäädy liian kovaksi. Lokakuussa mies ihmetteli kaupassa munkkirasvan puuttumista. Myyjä totesi vain, ettei ole kausituote!  Sittemmin kaupan hyllylle ilmestyi munkkirasvapaketteja, vaikka vappuun onkin aikaa.

Täytyy huolehtia omasta itsestäänkin, ettei romuska iske. Mahdollisesti alkaisin pohtia, joko korona pääsi yllättämään?

Pitäkää itsenne lämpimänä! Jookos?


9 kommenttia:

 1. Voi mikä määrä punbatulkkuja pihallasi on! Ikinä en ole nähnyt noin montaa kerralla. Meidän pihalle eksyy kerrallaan vain jokunen. Täällä eteläsä on huikean aurinkoinen ja komea pakkaspäivä, pakkasta ’vain’ -15C, mutta kyllä sekin keuhkoputkissa tuntuu. Mukavaa sunnuntaita sinne pohjoiseen.

  VastaaPoista
 2. Kyllä pihallanne käy kuhinaa! Aivan ihania punatulkkuja <3

  VastaaPoista
 3. Linnuille kelpaa nyt ruoka. Teillä on punatulkkujakin, täällä ei ole vielä tänä syksynä näkynyt.

  VastaaPoista
 4. Voi miten ihana kuva punatulkuista! Täällä niitä ei ole näkynyt vuosiin, enkä muista ikinä nähneeni yhdellä kertaa noin montaa yksilöä.
  Täällä ei ole tänään ollut kuin -16C ja aurinko lämmitti sekä ilahdutti loisteellaan. Kasvot piti silti suojata huivilla kylmää viimaa vastaan.
  Tunnelmallista toisen adventin iltaa ja hyvää huomista itsenäisyyspäivää sinulle!

  VastaaPoista
 5. Hyvää huomista maan 104-vuotis itsenäisyyspäivää! Kiitos myös kommenteista. Thank you for the comments.
  Kylmä, mutta tavattoman kaunis talvipäivä. Pakkasta yhä -29.6. Ulkoilla tarkenin vain käväistä.
  Linnut ovat käyneet ahkerasti syömässä.

  VastaaPoista
 6. åhh så mangen flotte Dompap fugler !!Aiimarriii!!Du er best på foto! :)))

  Gud bedre de er vakre altså!
  Ja ikke ha bosset ute for da kommer også rottene som vil ha mat.

  Skjønne lille ekornet bare nydeligt :)))))

  Du har en god mann som henter fuglefrø langt borte for å bringe hjem.Du er heldig

  Her hos meg er det kaldt grått og vi er inne nesten hele dagen.Hørest godt ut med den kaken.Oppskrift gjerne.Jeg har laget kladdkake supergodt til kaffene og enkle og lage.Ha det fint der oppe inord :))

  VastaaPoista
 7. Ihanaa,että miehesi huolehtii pihan linnuista ja oravista.
  Tuollaiset pakkasasteet saattaisivat olla monen pienen turmaksi,jos kovasti pitäisi käyttää energiaa ravinnon etsimiseen.
  Voi noita punatulkkupalleroita!Hienoa nähdä noin monta kerralla edes kuvassa.
  Ja kurrella herkkuhetki pörröhäntineen.
  Täällä vain puolet teidän pakkasasteista,mutta minäkin olen nokkani kanssa viihtynyt sisätiloissa,nenä ei yhtään tykkää pakkasilmasta.Viikon päästä jo ollaan plussalla,ulkoilen sitten senkin edestä.
  Kauniisti kirjoitit aamusi rauhasta.

  VastaaPoista
 8. Punatulkut ovat ihania. Meidän pihassa ei ole näkynyt punatulkkuja, mutta muita pikkulintusia kylläkin. Oravat ovat välillä ihan hupsuja, kun jemmailevat ruokaan ikkunalaudoille. Oli mukava lukea tekstiäsi . Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
 9. Hyvää Itsenäisyyspäivää!
  Siellä käy kuhina ruokapaikoilla :) Minäki pysyttelen sisätiloissa, -26.

  VastaaPoista